11. 05. 2021

Za pametni dom potrebujete le mini strežnik Gira X1

Razmišljate, da bi svojo hišo spremenili v pametni dom? Ali pa ste zgolj naveličani upravljanja ducata različnih središč in aplikacij za pametne domače naprave? Vaših tegob je s strežnikom Gira X1 konec.

Velika verjetnost je, da se s pametno tehnologijo in napravami interneta stvari (Iot) v vašem domu radi igrate. Kombiniranje različnih ekosistemov je pogosta začetniška napaka, zato se nenadoma izgubite v labirintu različnih aplikacij, senzorjev in ostalih pametnih napravah. Vaša pametna domača mapa postaja vedno večja in vse bolj zapletena. Krivda ni povsem vaša, saj je trg pametnih domov zelo razdrobljen in težko se je odločiti za ustrezno napravo, ki združuje več različnih naprav v vašem domu. Naš cilj je, da vam ob prebiranju članka olajšamo izbiro in razložimo, kaj potrebujete za kakovostno delovanje inteligentnega doma. Ne moremo vam obljubiti, da boste imeli Einsteina v stenah svojega doma, lahko pa vam zagotovimo, da boste korak bližje priročnemu domu.

 

Kaj sestavlja pametni dom?


Pametni dom se nanaša na priročno nastavitev doma, ko lahko naprave in aparate samodejno upravljate na daljavo z internetno povezavo preko mobilne ali druge omrežne naprave. Potrebujete torej pametne naprave, ki med seboj komunicirajo s središčem, preko katerega boste nadzorovali svoj dom. Če se želite izogniti pastem pri oblikovanju prvega pametnega doma, izberite eno samo središče, ki podpira številne funkcije, kot je na primer strežnik Gira X1.


S pomočjo novega kompaktnega strežnika Gira X1 sta avtomatizacija in vizualizacija pametnih domov lažji, bolj priročni in varčnejši kot kadarkoli prej. Sistemska rešitev temelji na mednarodno priznani tehnologiji KNX, ki nadzoruje avtomatizacijo integralnih funkcij katere koli stanovanjske ali poslovne stavbe. Kaj to pomeni? Gira X1 je preprosta in stroškovno dostopna pot do inteligentnega doma. Naredi lahko vse, kar je potrebno v enodružinskem domu: vklop in izklop luči, nastavljanje svetlobe, dviganje in spuščanje senčil, nastavitev glasbe, scene, časovnikov in temperature za vsak prostor posebej.


Z napravami lahko upravljate preko pametnega telefona, tabličnega računalnika ali preko centralne nadzorne plošče Gira G1. Ne glede na izbiro boste imeli dostop do inteligentnega sistema, s katerim bo nadzor pametne hiše popolnoma v vaših rokah. Ste v dilemi, saj je vaš dom že poln pametnih naprav in ne veste, kako jih povezati? Prednost KNX arhitekture strežnika Gira X1 je v združljivosti z napravami tujih dobaviteljev. Katero koli napravo lahko hitro in enostavno priključite v strežniški sistem Gira.
 

Inteligenten dom potrebuje inteligentno rešitev


Mini strežnik Gira X1 s pametno aplikacijo Gira Smart Home spremeni vaš pametni telefon v mobilno nadzorno enoto. Pričakal vas bo prijazen vmesnik, ki vam bo vizualno predstavil celoten sistem pametnega doma. Kjerkoli ste, vedno boste imeli s seboj delček centralne nadzorne plošče G1. Najbolj očiten razlog je zagotovo možnost upravljanja na daljavo s preprostimi ukazi. Lahko pa tudi simulirate svojo prisotnost s funkcijo simulacije prisotnosti.  Funkcija  si  zapomni  vaše  14-dnevno upravljanje pametnega doma in ob nenavadnem dogajanju javi dejavnost pametni napravi. To je dokazano učinkovita preventivna rešitev pred morebitnimi vdori. Na telefon lahko tudi prejemate tudi slike nadzorne kamere in v živo spremljate dogajanje v hiši.


Namestitev pametnega domačega inteligentnega sistema lastnikom zagotavlja udobje in priročnost.  Še  več,  prihrani  vam  dragoceno energijo. Z Gira X1 imate vpogled v podatke o porabi ogrevanja in klimatizacije. Če opazite, da določeni prostori porabijo preveč energije, lahko preko aplikacije spremenite energijski načrt inteligentnega doma.
 

Kdo skrbi  za  varnost  Gira  X1 strežnikov? 

Kot vsaka tehnologija, je tudi pametni dom izpostavljen številnim nevarnostim. V ta namen so pri podjetju Gira pripravili pametni varnostni modul Gira S1, ki šifrira povezavo med Gira X1 in pametni- mi napravami. Poleg zagotavljanja varnega dostopa do vašega inteligentnega doma, lahko Gira S1 uporabljate tudi za izvajanje vzdrževanja na daljavo. Celoten postopek je pod vašim nadzorom in sami odločate, kdo dobi dostop do vaše pametne inštalacije.


Preko aplikacije boste opozorjeni na dogajanje znotraj ali okoli vaše pametne hiše. Sprožil se je detektor dima ali pa je nekdo pred vrati: tudi če vas ni doma,  bo  Gira  S1  opozorila  na  podobne  pomembne dogodke. Gira S1 omogoča brezplačno pošiljanje e-poštnih sporočil, vključno s prilogami, kot so fotografije iz nadzornih kamer. Podprto je tudi pošiljanje SMS in glasovnih sporočil.


Pri oblikovanju pametnega doma bodite pozorni na vaše potrebe in funkcionalnost pametne inštalacije. Izogibajte se veliki mreži senzorjev in raje izberite eno samo zanesljivo strežniško enoto. S strežniki Gira boste nove ali obstoječe domove na enostaven način povezali z digitalnim svetom.
 

Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane