07. 06. 2019
Gira Alexa upravljanje

»Alexa, turn home ON«

Še nekaj let nazaj bi zelo čudno gledali človeka, ki bi se v prazni hiši pogovarjal sam s seboj. Danes to ni več tako nenavadno, v prihodnje pa bomo postali bržkone še bolj vajeni tovrstnega početja – svoje domove bomo namreč upravljali kar z glasovnimi ukazi!

Glasovno upravljanje s stavbo že zdaj omogočajo napredni virtualni asistenti v kombinaciji s pametnimi domačimi napravami. Ponudba se bliskovito razvija, nadgrajuje in dopolnjuje, tako da je izbire dovolj tudi za najzahtevnejše uporabnike. Pomembno pa je, da upravljanje hiše zaupamo zanesljivemu in zmogljivemu asistentu – najboljša izbira bo za večino uporabnikov Alexa, virtualna asistentka podjetja Amazon. Gre za enega najbolj uveljavljenih in priljubljenih sistemov te vrste, poleg tega velja Amazon za pionirja na področju umetne inteligence in v letih razvoja Alexe dosega vrhunske rezultate. Danes so na voljo različni izdelki, ki ponujajo funkcionalnosti te pametne asistentke – večina uporabnikov se odloči za vsestranski pametni zvočnik Amazon Echo, deluje pa Alexa tudi na pametnih televizorjih, prenosnih računalnikih, pametnih urah, celo v avtomobilih in še marsikje drugje. Nepogrešljiva je seveda tudi mobilna aplikacija, s katero lahko kadarkoli koristimo pomoč asistentke in tudi na daljavo upravljamo vse naprave, ki se s tem sistemom povezujejo.

Napredna tehnologija ponuja Alexi številne prednosti. Sistem zelo dobro zaznava zvočne ukaze, s pametnim procesiranjem govora pa takoj najde pravi odgovor na želje uporabnika. Odločilne prednosti Alexe v primerjavi z drugimi pametnimi asistenti se sicer skrivajo v ozadju – Amazon ponuja razvijalcem pametnih naprav veliko možnosti za oblikovanje poljubnih funkcionalnosti, ki naredijo ta sistem v dobro urejenem domu preprosto neprecenljiv!

Pametna hiša Gira, ki jo upravlja pametna asistentka Alexa – napredna tehnologija s kombinacijo dovršenih rešitev ponuja neprekosljivo uporabniško izkušnjo!

Velika prednost Alexe je v tem, da se odlično povezuje s širokim naborom pametnih naprav. Tako lahko s pomočjo te digitalne asistentke izkoristimo vse funkcionalnosti pametnega doma, ki jih ponuja pametna hiša Gira. Gre za znamko pametnih hišnih naprav, ki dvignejo kakovost bivanja na višji nivo, saj olajšajo marsikatero vsakdanje opravilo, v končni fazi pa zagotovijo udobno in prijetno bivanje v pametnem domu. 

Morda se komu zdi, da je glasovno upravljanje s stavbo le modna muha, ki se sicer izkaže za zanimivo novost, a v praksi nima kakšne posebne uporabne vrednosti. Takšnega mnenja pa so večinoma le tisti, ki še niso imeli priložnosti preizkusiti dobro opremljenega pametnega doma. Z glasovnim upravljanjem ponuja napredna tehnologija v hiši izjemno razbremenitev in popolno zadovoljstvo tudi pri dolgoročni uporabi. Spremenijo se celo tiste navade, na katere sploh ne pomislimo – kdo bi si mislili, da je možno poenostaviti prižiganje in ugašanje luči? Z dobro opremo in premišljeno uporabo lahko dom enostavno nadgradimo v izjemno prijetno zavetje, v katerem bo zelo lepo živeti.

Da bi lahko uživali v prednostih, ki jih ponuja Alexa v kombinaciji s pametno hišo Gira, moramo seveda najprej izbrati pametne naprave in vzpostaviti delujoč sistem. To ni vedno enostavno, saj je na voljo veliko možnih kombinacij, prav tako lahko v pametnem domu uporabljamo naprave različnih proizvajalcev, ki ne sodelujejo nujno brez težav. A tudi to je možno poenostaviti! Z naprednim vmesnikom, ki povezuje sistem glasovnega upravljanja in pametne domače naprave, se odprejo številne možnosti za optimalen izkoristek razpoložljive opreme. Ne samo to – povezovanje različnih naprav med seboj bo povsem enostavno, saj se vse povežejo na isto osrednjo enoto, preko katere lahko celoten dom tudi nadzorujemo. 

Kaj nam takšen sistem omogoča? Z glasovnim upravljanjem stavbe lahko prevzamemo nadzor nad praktično vsemi opravili, ki smo jih bili do zdaj vajeni opravljati ročno. Pametna hiša Gira združuje svetila, termostate, okenske žaluzije in rolete, vsestranska stikala in razne senzorje. Z uporabo drugih pametnih rešitev, ki jih je s pomočjo osrednjega vmesnika enostavno povezati v delujoč sistem, pa dobimo zelo napreden pametni dom. Vzpostavimo lahko na primer pametno hišo Gira-KNX, ki prinaša še naprednejše upravljanje ogrevalnih in hladilnih sistemov ter prezračevanja, z vsestranskimi pametnimi vtičnicami in stikali, ki jih je možno povsem prilagoditi željam in potrebam uporabnika, pa so možnosti tako ali tako praktično neomejene.

Alexa lahko v pametni hiši učinkovito upravlja vse te naprave. S pomočjo pravega vmesnika pa lahko funkcionalnosti še nadgradimo – kar na enem mestu lahko dostopamo do vseh možnosti, ki jih ponuja pametni dom, poleg tega lahko oblikujemo poljubne ukaze, načrtujemo urnik delovanja naprav in v veliki meri avtomatiziramo praktično vsako domače opravilo, celo kuhanje in sesanje!

Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane